Een groep vrijwilligers bestrijdt de mineermot in het Utrechtse Wilhelminapark. Dat doen ze met speciale lokvallen die in een aantal paardenkastanjes zijn gehangen. Deze proef is een initiatief van de Stichting Wilhelminpark. Via dit weblog houdt de groep elkaar op de hoogte van de vorderingen en deelt ze ervaringen met elkaar. En wie geïnteresseerd is: lees vooral met ons mee!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Helaas is deze boom zeer verzwakt. Dat is ook de reden dat deze witte paardenkastanje is afgezet. Deze boom is zeer verzwakt door aantasting door zwammen en door de bloedingsziekte. Na overleg met de bomenman Frank van den Brink meldde de gebiedsbeheerder Willem Addink mij dat deze boom zal worden gekandaleerd (takken worden afgezaagd) maar.... omdat er nu een broedende koolmees actief jongen in groot brengt wordt gewacht met deze ingreep.
BeantwoordenVerwijderenIn het Wilhelminapark, aan het eind van de Promenade links, staat een Paardenkastanje met een stamdoorsnede van een 75 cm.Uit de kroon van deze boom is een zware overlange tak uitgebroken. De tak was inwendig zwaar aangetast door witrot. De kastanje is visueel nader onderzocht op aantastingen en gebreken.Uit het onderzoek kwam het volgende naar voren: een gedeelte van de stam van de kastanje is aangetast door een parasitaire zwam, Judasoor (Auricularia auricula -judae) Deze zwam is satijnachtig en donkerrose van kleur, Judasoor veroorzaakt witrot wanneer hij als parasiet op zijn levende gastheer leeft. De andere zijde van de stam van de kastanje is aangetast met Gewone Oesterzwam (Pleurotus ostreatus) Deze witrotter veroorzaakt ernstige rot in het kernhout van de kastanje, waardoor tak-en stambreuk op kunnen treden. Boven het voetpad hangen enkele zware laag hangende takken. Deze zware takken kunnen door deze parasitaire aantastingen spontaan uitbreken en op het voetpad vallen.
BeantwoordenVerwijderenMet vrgr. Frank van den Brink Stadswerken