Een groep vrijwilligers bestrijdt de mineermot in het Utrechtse Wilhelminapark. Dat doen ze met speciale lokvallen die in een aantal paardenkastanjes zijn gehangen. Deze proef is een initiatief van de Stichting Wilhelminpark. Via dit weblog houdt de groep elkaar op de hoogte van de vorderingen en deelt ze ervaringen met elkaar. En wie geïnteresseerd is: lees vooral met ons mee!
dinsdag 28 juli 2009
Niet alleen motten
Ziehier de inhoud van een volle val. Naast de reguliere bezoekers zijn ook wespen gelokt door het feromoon. Of door nieuwsgierigheid, wie zal het zeggen? Wat je ook ziet zijn jong gestorven mineermotten, wat erop duidt dat het feromoon nog steeds zijn werk doet.
Hier zie je dat de motten direct belangstelling hebben voor de nieuwe val. Ik vind dat onze bomen er mooi bijstaan. Maar of dat nu echt aan de vallen ligt vraag ik me af. Een passerende vrouw die heel geïnteresseerd is in wat we aan het doen zijn vertelt dat haar dochter twee paardenkastanjes in de tuin heeft. Afgelopen najaar heeft zij elke dag direct het afgevallen blad opgeruimd. Deze bomen staan er nu ongeschonden bij.
zaterdag 18 juli 2009
Vallen verversen
Het verversen van de vallen is weer begonnen. Marijke Garvelink stuurde deze foto. Zij schrijft: "Donderdag 16 juli de vallen geleegd. Inderdaad zaten we op 1 juli tussen twee generaties in. Nu, twee weken later zaten alle vijf de vallen behoorlijk vol zoals te zien is. En dat niet alleen met mineermotten. Ook veel vliegen op de zwarte brei onderin. In de val vlogen ook veel nog levende motten rond zodat het een hele kunst was de pot te legen zonder dat alle gevangen motjes weer wegvlogen. Tijdens het legen en schoonmaken werd ik haast belaagd door de rondvliegende motjes ze zwermden echt om me heen en dat dus laag bij de grond, want ik zat op mijn hurken."
En zij besluit haar mail: "Ben benieuwd wat jullie ervaringen zijn dit keer."
maandag 6 juli 2009
Inspectieronde 1 juli 2009
We hebben opnieuw een ronde gemaakt door het park en het viel ons op dat er grote verschillen zijn qua infectie; van praktisch nihil tot zeer zware aantasting. Op de foto is dat goed te zien. Het viel ons op dat de vallen nog maar nauwelijks gevuld waren en dat een groot aantal van de paardenkastanjes praktisch geen vruchten (bolsters) dragen.
Abonneren op:
Posts (Atom)