Intussen zit mijn vriendin Maria niet stil. Op de prachtige begraafplaats Soestbergen staan enkele gigantische paardenkastanjes en de conditie van deze bomen is slecht. Echt een stuk minder dan de bomen in het Wilhelminapark. Toch is er al iets te zien van onze inspanningen!
(Klik op de foto's voor een vergroting)
Ziehier de kastanjeboom waar het ons om gaat. Onder deze boom is het graf van Maria's man. Sinds vier maanden hangen hier twee vallen in.
Deze boom staat 20 meter verderop. Deze is niet behandeld en het is goed te zien dat de boom veel meer blad heeft verloren dan de onze. Dus volgens ons hebben de feromoonvallen geholpen!
Lees meer over onze kastanjeredding op begraafplaats Soestbergen:
5 juni 2010
19 sept 2010
24 sept 2010
Een groep vrijwilligers bestrijdt de mineermot in het Utrechtse Wilhelminapark. Dat doen ze met speciale lokvallen die in een aantal paardenkastanjes zijn gehangen. Deze proef is een initiatief van de Stichting Wilhelminpark. Via dit weblog houdt de groep elkaar op de hoogte van de vorderingen en deelt ze ervaringen met elkaar. En wie geïnteresseerd is: lees vooral met ons mee!
maandag 4 oktober 2010
De evaluatie
Toch nog even een bericht over de afsluiting van de mineermotbestrijding in 2010. Hier zie je een aantal vrijwilligers tijdens de inspectieronde op 24 september. Inmiddels al een vertrouwd plaatje! Samen met de bomendeskundige Frank van den Brink hebben we per fiets alle bomen die we hebben behandeld bekeken. Sommigen waren er beter aan toe dan andere. Er zijn verschillende factoren die de conditie van een boom kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan zaken als staat de boom in het asfalt of in de grond. Heeft de boom veel last gehad van het strooizout van afgelopen winter. Staat hij met z'n voeten in het water, of heeft hij veel dorst gehad in juli? Staat hij vrij, zodat je het blad goed kunt ruimen, of is er onderbegroeiing?
(V.l.n.r: Jan Jur Garvelink, Frank van den Brink, Marijke Garvelink, Chris Eijkholt en Paula Glazenburg)
Vervolgens hebben we nog op het wijkbureau de hele gang van zaken geëvalueerd. Elke vrijwilliger heeft steeds aan het begin van de maand een kastanjeblad ingescand. Het resultaat zag er prachtig en ook wel artistiek uit. Op deze scans is goed te zien dat met name vanaf augustus de aantasting heel snel gegaan is. Maar omdat de bomen in de eerste maanden zo mooi in het blad bleven hebben ze flink aan hun conditie kunnen werken. En dat is toch winst. Conclusie: we gaan door!
Abonneren op:
Posts (Atom)