donderdag 25 juni 2009

De stand op 21 juni






Zoals op de beide foto's hierboven is te zien, doen de larven van de mineermot zich rijkelijk tegoed aan de kastanjebladeren bij de Heilig Hartkerk.



Bovendien valt mij, al vanaf de maand mei, op dat er onder de diverse kastanjes zoveel afgevallen kleine, onvolgroeide kastanjetjes - zie foto - liggen. Ik ben er niet zeker van dat dit andere jaren niet het geval was, maar het zijn er zóveel en het beeld komt me zó onbekend voor dat ik vrees dat het hier toch om een gevolg van de aantasting van de bomen gaat. Daarom heb ik ook een foto gemaakt van de kastanjevorming ín de bomen.



Let op de omhoogstaande kale steeltjes: goed te zien is dat er maar één, hooguit twee kastanjes per steeltje zitten in plaats van een volledig bevruchte bloemaar zoals mij de bedoeling lijkt. In de boom bij Wuttrich kon ik helemaal geen kastanjes of steeltjes ontdekken. De beide andere bomen die wij onder ons beheer hebben gaven het beeld als op de foto.

dinsdag 16 juni 2009

De witte groeisels

Ook heb ik Foreest een vraag gesteld over de witte groeisels in de val van Marijke Garvelink (zie bericht van 11 juni). En wat is het handig dat er beeldmateriaal voorhanden is!

Het antwoord van Foreest kwam in twee delen:
1. Ik ga de foto van mevrouw Garvelink bekijken en mogelijk weet ik wat dit is. Het zou een nest van een spin kunnen wezen maar??? Kom ik op terug.
2. Het lijkt op schimmel. Waarschijnlijk heeft mevrouw Garvelink zoveel motten in de val gehad dat deze boven de vangvloeistof zijn uitgekomen. Ook kan door verdamping het vloeistofniveau zijn gedaald. De schimmel is vervolgens op de dode motten gaan groeien en mogelijk op de vangvloeistof. Ik heb dit nog nooit gezien of hiervan gehoord. Ik verneem graag als dit vaker het geval is.

Heeft nog iemand anders dit gehad?

Weinig motten in de val

Vraag aan Foreest Green Consult:
Er zijn nog maar weinig nieuwe motten gevangen, de laatste anderhalve week. Zou dat komen omdat we tussen twee generaties inzitten? (bericht 14 juni).


Antwoord van Maarten Ariëns::
Op dit moment zitten we inderdaad tussen twee generaties motten in. De aantallen zullen nu laag zijn maar dit zal helaas snel veranderen.

Gaan we door met de grote kastanjeboom?

Hallo vrienden,

Zo af en toe mail ik met Maarten Ariëns van Foreest Groen Consult en stel hem de vragen die ons bezighouden. En Maarten mailt altijd snel terug!

We vroegen ons af of we nog wel door moesten gaan met het bestrijden van de boom tegenover restaurant Wilhelminapark, aangezien deze al is aangetast door de zwammen. Dit is te lezen in het verslag van 16 mei van de grote inspectieronde.

Maarten antwoordt:
Als een boom is aangetast door schimmels is het altijd de vraag over welke schimmel dit gaat. Veel zijn onschuldig. Een aantal tasten de boom aan maar dit verloopt traag en enkele soorten tasten de boom zeer snel aan. In alle gevallen is het zo dat als de conditie van de boom goed blijft, de boom het langste weerstand kan bieden aan de schimmel. Als de conditie heel goed is kan een boom de schimmel afsluiten van het levende hout en op deze wijze overleven. Helaas is de paardenkastanje niet zo bedreven in het afgrendelen van wonden en schimmels kunnen de barrière van de paardenkastanje vrij makkelijk doorbreken.

Het nu ophangen van nieuwe vallen zal de tweede generatie verder beperken en daarmee ook de derde generatie motten. Wel is het zo dat als te veel vallen in één boom hangen, de motten niet meer gevangen worden omdat ze niet weten waar na toe te gaan. Hoeveel vallen per boom is altijd een stukje maatwerk. In een grote volwassen kastanje kunnen tot vier vallen opgehangen worden zonder dat de motten niet meer weten waar na toe te gaan. Het is dus zeker nog zinvol en mogelijk.

zondag 14 juni 2009

Waar zijn de motten?

Ruim een week geleden zijn onze vallen ververst. Ik heb dit weekend een kleine inspectieronde gemaakt, maar zie dat er nog maar weinig nieuwe slachtoffers zijn.

In de kastanjeboom naast de onze is een begin van de aantasting al zichtbaar. Klik op de foto voor een vergroting. Overigens heb ik deze vlekjes ook al in een boom met een val gezien. Zou het dan toch niet helpen? Het blijft heel spannend!

donderdag 11 juni 2009

Bladeren nog fris



Op 31 mei, de Dag van het Park, hebben we de feromonen ververst in de twee bomen voor de kerk en die voor Wüttrich. Hoog in de boom, zij het in één boom wat lager omdat inderdaad de inmiddels uitgelopen bladeren in de weg hingen. Redelijk gevuld waren de bakken voor de kerk. Wüttrich was minder bevredigend. Daar kunnen in het najaar de bladeren het best worden verwijderd. Is dat dan toch een reden?
In de grote, veelarmige boom voor de kerk, vonden we op het residue van een van de vallen witte 'groeisels' . Duidelijk te zien op de foto. Schimmel? Overigens hangen de bladeren er nog fris bij. Hoelang nog?






vrijdag 5 juni 2009

Vallen volledig verversd


Ook Jelle en ik hebben de vijf vallen die we onder onze hoede hebben geheel ververst. Nieuwe feromonen en nieuwe vloeistof. Het was hard nodig. Ook wij hadden moeite om de vallen zonder problemen uit de boom te krijgen, omdat er veel bladeren in de weg zaten. We hebben sommige vallen iets minder hoog opgehangen.

Feromoon vervangen







Na zeven weken hebben we de feromonen in de vallen vervangen. Omdat deze trechtervallen op enige hoogte in de bomen hangen is deze klus nog niet zomaar geklaard. Toch is het ons gelukt het er zonder 'kleerscheuren' af te brengen. Ik heb samen met Irena de vallen in de paardenkastanjes bij Louise de Colignylaan ververst en opnieuw geplaatst. De foto van het residu in de val toont aan dat het inmiddels ook noodzakelijk was geworden!