dinsdag 16 juni 2009

Gaan we door met de grote kastanjeboom?

Hallo vrienden,

Zo af en toe mail ik met Maarten Ariëns van Foreest Groen Consult en stel hem de vragen die ons bezighouden. En Maarten mailt altijd snel terug!

We vroegen ons af of we nog wel door moesten gaan met het bestrijden van de boom tegenover restaurant Wilhelminapark, aangezien deze al is aangetast door de zwammen. Dit is te lezen in het verslag van 16 mei van de grote inspectieronde.

Maarten antwoordt:
Als een boom is aangetast door schimmels is het altijd de vraag over welke schimmel dit gaat. Veel zijn onschuldig. Een aantal tasten de boom aan maar dit verloopt traag en enkele soorten tasten de boom zeer snel aan. In alle gevallen is het zo dat als de conditie van de boom goed blijft, de boom het langste weerstand kan bieden aan de schimmel. Als de conditie heel goed is kan een boom de schimmel afsluiten van het levende hout en op deze wijze overleven. Helaas is de paardenkastanje niet zo bedreven in het afgrendelen van wonden en schimmels kunnen de barrière van de paardenkastanje vrij makkelijk doorbreken.

Het nu ophangen van nieuwe vallen zal de tweede generatie verder beperken en daarmee ook de derde generatie motten. Wel is het zo dat als te veel vallen in één boom hangen, de motten niet meer gevangen worden omdat ze niet weten waar na toe te gaan. Hoeveel vallen per boom is altijd een stukje maatwerk. In een grote volwassen kastanje kunnen tot vier vallen opgehangen worden zonder dat de motten niet meer weten waar na toe te gaan. Het is dus zeker nog zinvol en mogelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten